The very first TEDxArendal speakers (2013)

Se alle videoene her (bruk menyen øverst til høyre i videovinduet for å bla):

TEDxArendal 2013: The speakers
Alfredo Zamudio

Alfredo Zamudio

Millioner av mennesker verden over er på flukt i deres eget hjemland som en konsekvens av konflikt, vold, brudd på menneskerettigheter og naturkatastrofer. Alfredo Zamudio leder “The Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC)” som overser 35 forskere som overvåker disse situasjonene, og søker løsninger for de involverte gruppene. Hør hans historier og gripende foredrag “Hope as tool for development”.

Mer om Alfredo: flyktninghjelpen.no/alfredo-ble-alene-som-12-aaring

Hans Christian Medlien

Hans Christian Medlien

Hans Christian er en velkjent forfatter og filosof, som med humor og kløkt sprer tanker om å finne det positive i livet. Han kaller seg “krusedullfilosof”, og det sies at HC ikke holder foredrag – men forestillinger. Fordi det handler om å bruke fantasien til det den er til for; å forestille seg. Forestille seg hva framtida vil bringe av gleder. Forestille seg hva man kan gjøre for å få det til. Forestille seg noen nære muligheter og nye, rare, utenkte tanker.

Lær mer om Hans Christian Medlien på hans nettsted.

Irene Nygårdsvik

Irene Nygårdsvik

Hva former samfunnet vårt? Og hvordan blir ting gjort? Er det skaperkraften i hver enkelt som betyr mest, eller handler alt om penger?

Irene Nygårdsvik forsket i mange år på andre økonomiske tankesett, og fant ut at både kunstnere og bedriftseiere hadde det til felles at skapertrangen var utslagsgivende til realiseringen av deres virke. Forskningen førte til det Irene kaller “Raushetens økonomi”.

Yannick Beaudoin

Yannick Beaudoin

“Why is the Economy stupid”? Yannick Beaudoin stiller spørsmålet i sin TEDxArendal-talk, og forteller et par ting til ettertanke på temaet.

Yannick har en doktorgrad i Marine/Economic Geology og jobber på GRID Arendal med å lede deres Marine Division. I foredraget setter han en rekke ting rundt økonomi og miljø i perspektiv.

Philippe Rekacewicz

Philippe Rekacewicz

Philippe Rekacewicz er mannen som er viden kjent for hans spennende kart og infografikk. Phillippe utfordrer våre etablerte syn på politikk, økonomi og fordeling, og viser med sine kart hvordan ting egentlig ligger an.

Vil han klare å gi deg et nytt syn på verden vi lever i, gjennom sitt fengende foredrag “Radical cartography is how I speak”?

Linnar Viik

Linnar Viik

“To e or not to e”! Det er tittelen på foredraget Linnar Viik kommer til å holde under TEDxArendal i år. Men hva ligger bak ordene?

Linnar er ikke bare en svært kjent Internetguru og foredragsholder, men en av nøkkelpersonene innenfor det store tigerspranget som tok Estland fra tradisjonelt gammeldags byråkrati, til å være en av verdens mest moderne e-stater. I dag er Estland et land vi ofte setter ut data-tjenester til – og ikke uten grunn! Hør mannen som var en vital del av det digitale løftet fortelle den utrolige historien om et land frigjort fra Sovjetunionen – og uten penger – ende opp som en av de ledende i bruken av ny teknologi!

Lær mer om Linnar her.

Audun Myskja

Audun Myskja

Demens og Parkinsons. Om vi inkluderer familiemedlemmer så er minst 250.000 mennesker i en eller annen grad påvirket av dette i Norge i dag. Det er ofte familien som først observerer symptomene og må håndtere personens frykt og usikkerhet. Det finnes i dag ingen kur for demens – men finnes det hjelp?

I over 30 år har Audun Myskja studert og forsket på medisin, og kommet frem til noen ganske spennende funn! For hvordan kan musikk være et element for å påvirke mennesker med demens og Parkinsons? Og hvordan kan det lindre kronisk sykdom? Audun har en doktorgrad i medisin, og har viet store deler av livet sitt til dette spennende og viktige tema. Hans presentasjon vil vise at sang, dans og musikk kan gi terapeutisk støtte og lindring på et nivå man ikke før trodde var mulig.

Erik Reinert

Erik S. Reinert

Erik Reinert er professor i økonomi og velkjent ekspert på ulike temaer rundt finans, økonomi og historien rundt.

Erik har publisert flere artikler i kjente aviser, og skaper en klarhet i hvordan ting henger sammen når det gjelder de store økonomiske spørsmål. Bl.a har han skrevet boken “How Rich Countries Got Rich… and Why Poor Countries Stay Poor”. Erik Reinert vil snakke om finanskrisen, den massive arbeidsløsheten blant ungdom, urettferdig fordeling i verden og spør så spørsmålet “Er det en vei videre?”

Mer informasjon om Erik S. Reinert
http://no.wikipedia.org/wiki/Erik_S._Reinert
http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.10953701

MiRee Abrahamsen

MiRee Abrahamsen er en forfatter og kunstner som har brukt store deler av livet sitt til å reise, studere og jobbe utenlands. Hennes kjerneinteresse ligger hovedsakelig i det tidligere Sovjet, Midt-Østen og Kina, der hun de siste fem årene har praktisert Wushu – en avart av Kung Fu. Hun har også forfattet boken “Det ville Østen; en innføring i klassisk sibirofili”, og holdt en fotoutstilling i Iran.

MiRee vil presentere oss for: “Kung Fu, art of life: Intuition and spontanity or hard work – or all?”, der hun setter noen spennende tanker på kartet i forhold til gammel visdom og ny lærdom.

MiRee vil i tillegg til sitt foredrag, også ha en liten fotoutstilling i lokalene, der du kan se hennes bilder, kjøpe boken hennes, og snakke med henne i løpet av kvelden.

Ragne K Sigmond

Ragne Kristine Sigmond

Ragne er en velkjent og prisvinnende fotograf, som også jobber som lærer og formidler av kunsten. Hennes enorme kreativitet resulterer i spennende bilder der hun ofte bruker hverdagslige ting vi andre ikke tenker over – på en ny måte. Ragne er også en velkjent foredragsholder som opprinnelig kommer fra Arendal. Vi er utrolig stolte og glade for at hun nå “tar turen hjem”, og deler med oss av hennes kunnskap! Få med deg hennes foredrag “The Creative Image Process. Unvealing the potential of Odd Stuff”, på TEDxArendal sitt arrangement nå 9. august!

Gunhild A. Stordalen

Gunhild A. Stordalen

De fleste kjenner kanskje bare til Gunhild som konen til hotellkongen Petter Stordalen, både fra TV og media – Men Gunhild er utdannet lege og en stor aktivist innen mange felt! Som styreformann for Stordalen Foundation og GreeNudge, jobber hun med forbrukerforskning og klimaspørsmål på dagelig basis. Hun sitter også i styret på “European Climate Foundation” og “Zero Emission Resource Organization.”

Spørsmålet Gunhild tar opp handler om styrt forbrukeratferd. Kan man gjennom smart planlegging, lure ingeniørløsninger, design og informasjon få oss mennesker til å gjøre de “rette valgene”? Vil vi mennesker gjøre ting på en annen måte om vi har mer fakta å forholde oss til? Lær om dette og mer, på hennes flotte foredrag der hun legger frem forskning på feltet!

Mira Svartnes Thorsen

Mira Svartnes Thorsen

Mira er et spennende menneske som er både partner og eier i Karmakosmetix Music. Hun driver også “Ordskifte”, et forum for offentlig samtale omkring samfunnets grunnleggende bestanddeler, sammen med sitt utmerkede redaksjonsråd. Med bakgrunn fra journalistikk, politikk og kultur, befinner hun seg i skjæringspunktet mellom børs og katedral – eller mellom kunsten og penga, som man også kan kalle det. Mira er grunnleggende nysgjerrig og interessert i alt fra makroøkonomi til teaterets hemmeligheter.

Med sitt foredrag “Doctors and quacks in the new music business” kommer vi til å få servert et spennende innlegg om musikkverden, og kanskje noen skråblikk på ting vi ikke alltid har tenkt på!

Mike Troxel

Mike Troxel står bak en av Norges største skatehaller og har ambisjoner om å gjøre Evje til Skandinavias mekka for actionsport. Men hva skjer når en mann fra storbyen Chigago – med med ekte amerikansk pågangsmot – møter norsk jantelov og byråkrati? Hør hvordan en langvis fra ser på regionen vår – potensialet og problemene – og få med deg Mike sin TEDxTalk: “Creating something from nothing” den 9. August på TEDxArendal!

Mer om Mike: nrk.no/sorlandet/camp-woodward-til-norge