Vekker liv i Pusnes

Pusnes Mekaniske Verksted har stått tomt siden McGregor flyttet driften derfra i 2014. Lokalene skal snart rives, men først skal TEDxArendal vekke Pusnes til live en siste gang.

Billetter kjøpes her!

3. november vekkes Pusnes til live

TEDxArendal x Pusnes

3. november skal TEDxArendal ha sitt 10-års jubileum i de gamle industrihallene på Pusnes. De gamle industrihallene skal transformeres til en arena der idéer får fritt spillerom, og hvor publikum kan finne nye erfaringer og bygge relasjoner.

– Vi valgte Pusnes fordi det er en helt sentral del av Arendal sin historie som snart skal transformeres. Nå ønsker vi å vise frem dette aspektet av Arendal på en storslagen måte, sier co-organizer Erik Bøylestad.

Gammelt og nytt i skjønn forening

Pusnes skal bygges om til en ny og aktiv bydel, og de ikoniske verkstedbyggene skal vike for å gjøre plass til boliger for et stadig voksende Arendal.

– Derfor passer det også fint at vi blant årets speakere har arkitekten bak «nye Pusnes», Morten Longum. Han skal snakke om hvordan man tar med seg det gamle når man skal transformere gamle områder til moderne og levende bosteder, legger Bøylestad til.

Tiden har stått stille på Pusnes

Klokkene står

Klokkene i taket på Pusnes var nok mer enn én gang i synsfeltet til arbeiderne når de sjekket hvor lenge som var igjen av arbeidsdagen. Klokkene har, i likhet med resten av Pusnes, stoppet opp i tid.

Med årets bakteppe – Arendal 300 år og 10-årsjubileum for TEDxArendal – fant arrangørene det naturlig å legge årets arrangement til en del av Arendals industrihistorie.

– Da vi først tok turen til Pusnes for å se om det egnet seg som lokale, innså vi at vi hadde tatt på oss en stor oppgave. Lokalene bar preg av at det hadde stått tomt i lengre tid, men de ansatte og frivillige så fort potensiale til å lage noe helt spesielt, sier Linn Juul-Petersen som leder TEDxArendal.

Etter flere måneder med planlegging er siste fase nå i gang. Gjennom flere dugnader skaper de frivillige magien på Pusnes, som gjenoppstår 3. november!

Tekst: Liv Eva Kirkesæther & Isak Vetle Isaksen
Foto: Mona Hauglid & Isak Vetle Isaksen

Pusnes sin historie

  • Pusnes Mekaniske Verksted ble grunnlagt i 1875 som skipsverft.
  • Senere eksperter på skipsvinsjer.
  • Pusnes ble større, og leverte blant annet utstyr til Roald Amundsens ekspedisjoner.
  • Til tider var det nærmere 1000 industriarbeidere som jobbet ved verkstedet.
  • Etter hvert gikk verkstedet gjennom konkurs, og ble kjøpt og solgt i flere runder frem til det da sa stopp i 2014.

Vi ses 3. november!