The 2014 TEDxArendal speakers

Se alle videoene her – bruk menyen øverst til høyre i videovinduet for å bla:

Asbjørn Rachlew

Asbjørn Rachlew

Mens vi ser ut av landet og kritiserer metoder og rettssaker i utlandet, retter bl.a. torturkomiteen i FN kraftig kritikk mot flere forhold innen vårt eget retts- og fengselsvesenet i Norge. Senest i dag kan man lese i lokalavisen om spørsmål som settes ved norske soningsforhold. Men hva om man ikke er skyldig? Er vi så sikre på at man i Norge ikke foretar justismord eller behandler folk uverdig?

TEDxArendal presenterer Asbjørn Rachlew – en norsk politioverbetjent og PhD i kriminologi og rettssosiologi. Som nyutdannet oppdaget han at det foregikk ting i avhør som han ikke forsto ordentlig, og på Politihøgskolen lærte de ikke mye om avhørsmetodikk. Etterforskere er presset av arbeidsgiver, media og venner på å få en løsning hvis man mener at gjerningsmann er tatt, men ikke har bevis. Etter mange år innen faget er i dag Asbjørn en ledende figur på området og benyttes verden over til å fortelle om faren for justismord og problemer med rettssystem og avhør.

Hør en av hans mest spennende historier, som endret livet til en uskyldig dømt – og hva som skjedde videre med vedkommende. Lær om hvordan vårt rettsvesen egentlig kan fungere, og få innsikt i hvordan media og ytre krefter kan “dømme” personer som er uskyldige.

Silje Endresen Reme

Silje Endresen Reme

Norge er verdens rikeste land men har europas høyeste sykefravær. Er vi virkelig sykere enn resten av Europa, eller er vi ofre for den såkalte velferdsfella?

Møt Silje Endresen Reme som forsker på nettopp dette. Og hun har funnet svar: for første gang i norsk historie finnes det nå en studie som med sikkerhet kan besvare hva skal til for at syke skal klare å komme tilbake i jobb.

Loveleen Brenna

Loveleen Brenna

Loveleen Brenna er en norsk forfatter og pedagog, med spesielt fokus på migrasjon og flerkulturell forståelse. Loveleen har blant annet vært rådsmedlem i Verdikommisjonen samt landsstyremedlem i Norges Røde Kors. Hun er også en av få som kan smykke seg med tittelen “Kåret til Norges tøffeste kvinne” (DIXI-prisen 2013).

Hør Loveleen snakke om det norske samfunn og ta opp gode poenger i debatten om integrasjon!

Jimmy Nelson

Jimmy Nelson

“Searching for authenticity” is a set of 3 stories revolving around Jimmy Nelson’s encounters with rare indigenous tribes, and his attempts at capturing them with his old camera. Hear his enigmatic tale – and ponder the wisdom he shares with us – as he shares his tales of an eccentric Brit searching for authenticity.

Jimmy Nelson is a photographer that in 2009 embarked on his largest project to date: for three years he travelled and photographed over 30 indigenous tribes in Europe, Asia, South America and the South Pacific, using a 50-year-old 4×5 camera. In the mountains, the icy fields, the jungle, along the rivers and valleys – Jimmy Nelson found the last tribesmen and observed them. “Before They Pass Away” is the name of his project and stands as a testimony to his work. His stories, pictures and insight are all quickly becoming documentaries shared on TV.

Thomas Hellum

Thomas Hellum

På CNN lo de godt av det norske folket når de fikk høre at vi benker oss fremfor TV-apparatene for å snakke en hel kveld om vedkubber, eller folk sitter dagevis for å delta på hurtigrutens reise – vist i real-time opp langs kysten.

Thomas Hellum er en av produsentene til såkalt “slow-tv”. Men hvilke artige historier har en av bakmennene til det som kanskje kan kalles NRK sin største (og muligens uventede) suksess gjennom tidene?

Kjetil Trædal Thorsen

Kjetil Trædal Thorsen

Snøhetta er et navn mange kjenner og sjefen sjøl, Kjetil Trædal Thorsen, kommer til TEDxArendal 15. august!

Firmaet som har stått bak mange ikoniske bygg verden rundt har skapt både blest og diskusjon – men hvordan tenker folkene bak både Oslo Operahus og Bibliotheca Alexandrina? Hvordan former og påvirker et arkitektfirma samfunnet?

Tor-Inge Garvik

Tor-Inge Garvik

TEDxArendal presenterer Tor-Inge Garvik som vil fortelle om “Lærdal Global Health” og en fantastisk historie om det å redde liv. Se norsk innovasjon på sitt beste, og lær mer om hva som driver det innovative teamet bak! Møt Tor-Inge og lær mer om produkter du sikkert ikke ville tenkt på, men som virkelig utgjør en massiv forskjell og redder liv!

John Matherly

John Matherly

Tenk deg at du med noen få tastetrykk kan ta over kontrollen av naboens web-kamera, åpne databasen til konkurrerende bedrifter eller overstyre vitale sikkerhetssystemer i samfunnet.

John Matherly er mannen bak Shodan, en søkemotor som gir hvem som helst slike muligheter. John er en av “de gode gutta” og vil fortelle oss hvordan våre liv påvirkes av den nye virkligheten der nesten alt er online og knyttet til internet.

Adam von Haffner

Adam von Haffner

Adam von Haffner jobber til daglig med “Index awards”, en organisasjon som deler ut priser til noen av de beste designløsningene som dukker opp. Da tenker vi på den typen som gjør livene våre bedre å leve, eller løser et stort problem.

Hvordan kan design være svaret på eldreboom, forurensning, giftstoffer, overurbanisering eller energimangel?

Tomm Kristiansen

Tomm Kristiansen

“Stemmen fra Afrika” – Tomm Kristiansen – kommer til TEDxArendal 15. august. Tomm har mange historier å fortelle fra et kontinent i stor endring, etter å ha jobbet som både utenrikskorrespondent og utenriksredaktør i NRK.

Han har også gitt ut en rekke bøker og fungert som kommunikasjonsrådgiver for Sør-Sudans president Salva Kiir Mayardit. Hva skjer når man jobber med demokratibygging i land som preges av korrupsjon? Og hvor kommer egentlig korrupsjonen fra?

Alexander Medin

Alexander Medin

De fleste vet kanskje om et menneske som har havnet på skråplanet gjennom et liv i i kriminalitet eller rus. Men kan de faktisk hjelpes med… yoga?

Alexander Medin er en av dem som vet at så er tilfellet. Gjennom lang tid har han hjulpet flere til å finne et nytt fokus i livet, og en vei ut av en ond sirkel. Hør de utrolige historiene, og ikke minst tankene bak!

Guy Lundy

Guy Lundy

Afrika med sine massive naturresurser og mange folk har ofte blitt knyttet til korrupsjon og fattigdom. Men svært mange afrikanske land har også etablert demokratier, satset på utdanning og har mye investeringer. Noen spår et skifte der Afrika tar over som lokomotiv i verdensøkonomien etter at Asia nå kjøles ned. Hvordan vil vi påvirkes av dette skiftet, og hvordan vil verdensøkonomien se ut?

Sissel Rogne

Sissel Rogne

Hvordan endres livene våre når vi har mulighet til å endre noe så fundamentalt som når vi skal føde våre barn? Familieplanleggingen har endret karakter ettersom genteknologien skrider frem. Hør Sissel Rogne sitt spennende innlegg om “Ice cold family planning”.

Rikke Soligaard

Rikke Soligaard

Rikke Soligaard er en begeistret dame! Hun sa like gjerne opp jobben sin, og jobber nå med å skape entusiasme og glede i nabolag og nærsamfunn rundt seg på heltid.

Rikke har også en stor drøm om å en dag få “The Boss” – Bruce Springsteen – til å komme på besøk. For: med entusiasme, drømmer og pågangsmot kan man få store resultater!